5.6.2017

Kuvauspalvelut myös niissä elämän surullisimmissa hetkissä.

Valokuvaus on siitä vaikea (mutta mielenkiintoinen!) ala, että olen vahvasti läsnä niin niissä iloisissa tapahtumissa kuten ristiäisissä ja häissä, mutta myös niissä elämän vaikeimmissa hetkissä, kuten hautajaisissa. Se hetki, kun läheinen saatetaan viimeiselle matkalleen sisältää niin paljon tunnetta sekä surua. Joskus niissä hetkissä on itselläkin vaikea olla läsnä, vaikka olen vain sivusta seuraajana. Hautajaiset ovat läheisille paikka syventyä muistelemaan ja hiljentymään rakkaansa, tuttavansa ja ystävänsä viimeisellä matkalla -siksi myös hautajaisten kuvaaminen kuuluu ammattilaiselle jolla ei ole varsinaista tunnesidettä vaan pystyy suhtautumaan tilaisuudessa korrektisti ja ammattimaisesti.



Alan palstalla keskustellaan tästä usein, käytännöistä mitä hautajaisissa ei saa tehdä ja aloittelevat kysyvät hautajaisten kulusta ja tärkeimmistä kuvaushetkistä. Lähes aina joukkoon mahtuu myös kysyjiä, miksi ihmeessä ihmiset haluavat, että hautajaisia ylipäätään kuvataan?

Vastaus tähän on yksinkertainen. Koska se läheisen viimeinen matka on kaikessa surullisuudessaan yksi tärkeimmistä hetkistä elämässä. Hetki pysähtymiselle ja muistelulle. Paras asia kuvaajana on saada kuulla, että olen saanut ikuistettua hetken juuri niin kauniisti kun se on ollut. Valokuva-albumi avataan, kun siihen ollaan valmiita, valmiita käsittelemään kaikki se suru ja tunteet jotka hautajaiset ja niiden järjestely peitti alleen.


Hautajaiskuvaus kannattaa varata, vuodenajasta riippuen, mahdollisimman pian kun siunauspäivä vain on tiedossa. Kesällä monet valokuvaajat ovat jo varattuja kesän muissa juhlissa ja viikonloput täyttyvät muista kuvaustöistä. Sinun ei tarvitse tietää hautajaiskuvausta varatessasi mitään kuvausjärjestelyistä, ammattivalokuvaaja osaa kysyä sinulta juuri oikeat kysymykset selvittääkseen päivän kulkua sekä kuvauksen kestoa ja kokemuksensa pohjalta tietää pääpiirteittäin miten päivä tulee etenemään. Toki jokaiset hautajaiset ovat aina erilaiset, ja tämän vuoksi itse kysyn vielä puhelimessa päivän kulun mahdollisista musiikkiesityksistä, haudalla käymisestä ja muista oleellisista seikoista. Puhelussa varmistan myös hautapaikan jonka käyn varmistamassa ennen siunaustilaisuutta jotta osaan olla saattoväen mukana sujuvasti ja häiritsemättä.

Lisäksi varmistetaan vielä, kuvataanko siunaus- ja muistotilaisuus. Myös muistotilaisuuden kuvaaminen on hyvin yleistä. Kyseessä on monelle suvulle (valitettavasti) niitä harvoja hetkiä kun ollaan yhdessä koolla, ja sitä edeltä mennyttä rakasta saatetaan muistella jo hymyssä suin kerratessa vanhoja, yhteisiä tapahtumia ja kommelluksia. Puheiden pitäjät, adressien lukijat, ja keskustelut kahvipöydässä ovat kaikki ikuistamisen arvoisia asioita joiden ikuistamista kannattaa ehdottomasti harkita erityisesti silloin jos muistotilaisuus on vähän suurempi ja haluaa yhtenäisiä kuvia molemmista tilaisuuksista.

Näiden tietojen pohjalta rakennan itselleni kuvaussuunnitelman joista oleellisia seikkoja voin varmistaa vielä papilta/kanttorilta mikäli en ole ollut ennen heidän luotsaamissaan hautajaispäivissä mukana. Eri paikkakunnilla on erilaisia käytäntöjä, ja saattaa jopa pappien keskuudessakin olla eriäviä mielipiteitä siitä, miten kuvaajan toivotaan tilaisuudessa käyttäytyvän.



Esimerkiksi salaman käytön kieltäminen (tai papin toiveesta ettei sitä käytettäisi) on iskostunut itselleni niin vahvaksi, että käytä sitä ellei ole ehdoton pakko (eikä sellaista ole vielä tullut vastaan). Toki tärkeintä on saada kuvaus onnistumaan (tilanteet tapahtuvat vain kerran), kuitenkin saattoväkeä kunnioittaen. Tavoitteeni on olla mahdollisimman huomaamaton ja antaa sururauha jokaiselle saattajalle. Tottakai, mikäli sinulle tulee kysymyksiä, toiveita tai tahdot muuten vain jutella, olen paikalla (vähintään puoltatuntia ennen tilaisuuden alkua) ja hihasta saa nykäistä. Muuten olen tapahtumassa mukana seuraamassa sivusta ja annan sinulle sekä muulle saattoväelle kaiken mahdollisen rauhan.

Paikkakunnasta riippuen, on tapana myös kuvata perhettä, sukua ja lähinnäisiä arkun edustalla. Myös nämä asiat on varmistettu etukäteen, mikäli vain mahdollista. Lisäksi mikäli vainaja siirtyy tuhkaukseen siunauksen päätyttyä, eikä haudalla käydä -perhekuvat otetaan luonnollisesti jo ennen tilaisuuden alkua. Mikäli vainaja haudataan tilaisuuden jälkeen, otetaan perhekuvat yleensä siinä vaiheessa, kun osa saattoväestä pääsee siirtymään muistotilaisuuteen.



Mitä tapahtuu tuon sinulle raskaan päivän jälkeen?
Kuvauksen kuvat luovutan sinulle aina täysikokoisina kuvatiedostoina (sekä värillisinä että mustavalkoisina kuvina), kauniille muistitikulle ladattuna. Näihin kuvatiedostoihin sinulla ja läheisilläsi on täysi tulostus- ja kopiointioikeus. Lisäksi kuvat löytyvät 3kk ajan salasanasuojatusta nettipankista josta kauempaa tulleet vieraat saavat halutessaan ladata kuvatiedostot tai tilata paperikuvat erillisen maksun mukaisesti. Muistitikun saat kahden viikon kuluessa tilauksesta.

Missä kuvat ovat vuoden päästä? Nykyään kuvia löytyy tietokoneen muisteilta enemmän, kuin uskallan edes arvata, eikä niitä tehdä koskaan paperisiksi niin, että niiden kanssa voisi käpertyä sohvalle viltin alle ja katsoa niitä yhdessä koko perheen kanssa sellaisessa muodossa kun kuvien kuuluisi olla. Mikäli tiedät etukäteen, että albumeiden kasaaminen ja kuvien tilaus paperikuviksi tulee jäämään, suosittelen albumin tilaamista kuvauksen yhteydessä.

Toki voit erillisestä tilauksesta kuvauksen jälkeenkin tilata kuvat kauniissa, nahkakantisessa albumissa. Albumeiden hintaan sisältyy aina albumi, paperikuvat (joita löytyy albumista eri kokoisina) sekä materiaalit kuvien kiinnitykseen (kuvaliima ja kuvakulmat). Albumit tehdään aina yksilöllisesti ja kuvat valitsen albumiin saajan mukaisesti. Kuvaustyylini on dokumentaarinen joten albumin kasaan aina tarinan muodossa. Lisäksi jätän sinne halutessanne tyhjiä sivuja omille kuville ja muistoteksteille. Mikäli albumit on tilattu kuvauksen varauksen yhteydessä, ne toimitetaan neljän viikon kuluessa tilauksesta.

Mikäli harkitset kuvausta, ota rohkeasti minuun rohkeasti yhteyttä niin katsotaan olisinko juuri minä sopiva henkilö ikuistamaan läheisesi viimeistä matkaa.

Tutustu hautajaispäivän kuvauspalveluihin kotisivuiltani, tästä linkistä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! Koska haluan huomata kaikki saamani viestit (ja vastata niihin!) julkaisen viestit vasta, kun olen lukaissut ne itse läpi ^_^ !

© IKUISTETAAN TUNNE.

valokuvaaja Kankaanpää, valokuvaaja Karvia, perhekuvaus, muotokuvaus, studiokuvaus, tapahtumakuvaus, hääkuvaus, hautajaiskuvaus, joulukorttikuvaus, minikuvaus, huomenlahjakuvaus, lapsikuvaus, Jonna Lentovaara

Maira Gall