18.5.2017

MIKSI KUVISSA ON AINA KUVAAJAN LEIMA?

Pääsääntöisesti kaikki kuvaajat lisäävät otoksiinsa oman nimensä, logonsa tai leimansa ja näin myös minä. Jokainen kuva jonka viimeistelen valmiiksi, lähtee maailmalle oman nimeni kanssa. Minulta kysytään usein, miksi kuvissa on kuvaajan leima, ja miksi ihmeessä sitä ei saa poistaa mikäli haluaa julkaista kuvia vain omalla facebookin seinällään tai rotuyhdistyksen julkaisuissa. Mutta miksi?



Tärkein asia koko valokuvassa lienee, että kuva on valokuvaajan omaisuutta, ja kuvaa (ja kuvaajaa) suojaa aina tekijänoikeuslaki. Tämä lienee kaiken perusta sille, miksi valokuvaajat haluavat tietysti pitää ns. omaisuudestaan kiinni, kuten kirjailija kirjoittamistaan teksteistä, runoilijat runoistaan, musiikin tekijät musiikistaan jne.
Tekijänoikeuslain mukaan tekijällä on yksinomainen oikeus määrätä teoksesta. Yksinoikeus sisältää oikeuden valmistaa teoksesta kappaleita ja saattaa se yleisön saataville. Se sisältää myös oikeuden määrätä teoksesta muuttamattomana tai muutettuna, muunnelmana, toisessa taiteenlajissa tai toista tekotapaa käyttäen.
 - Kuvasto; kuvaoikeuksien ABC

Vaikka kuvassa olet sinä itse, lapsesi, perheesi tai lemmikkisi, valokuva on aina kuvaajan omaisuutta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mustavalkoisesti ajateltuna; kuvaajalla on oikeus päättää siitä, julkaistaanko kuva kaiken kansan näkyville vai ei. Aina, ollessasi julkisella paikalla, voit olla kuvassa jota valokuvaaja julkaisee netissä. Tietysti valokuvaajienkin tulee noudattaa lakia ja hyvää etikettiä siinä, millaisia kuvia ja millaisessa yhteydessä niitä julkaisee.

Ammattivalokuvaajat tekevätkin aina kuvaussopimuksen kuvattavan kanssa. Vaikka ilman sopimustakin tekijänoikeus on olemassa, on hyvä käydä sopimuksessa läpi esimerkiksi missä yhteydessä kuvaajalla on aikomus julkaista ottamiaan kuvia ja haluaako kuvattava että kuvia ei julkaista lainkaan (kuvat lapsista, huomenlahjakuvaukset jne..).


Leima kuvissa suojaa valokuvaajaa kuvien väärinkäytöltä. On ollut tilanteita, joissa valokuvaajan otoksella osallistutaan erilaisiin "Lähetä lemmikkisi kuva ja voita paketti x"-kisoihin.  Mikäli kuva voittaa, eikö palkinto kuuluisi silloin sille, joka kuvan on suunnitellut, toteuttanut, rajannut, viimeistellyt ja hienosäätänyt?

Valokuva on aina teos, ja jokainen valokuvaaja antaa aina palasen itsestään kuvia tehdessään. Tuo kaikki alkaa jo ennen, kuin kuvaaja painaa kameran nappia. Suunnittelu, kuvaukseen valmistautuminen, rekvisiitan hankkiminen, auton käyttö (tästä voisi tehdä ihan oman tekstinsä!).. Kun kuva on viimeinkin valmis sellaisenaan kun asiakas saa sen käsiinsä, sitä ei saa muuttaa, käsitellä tai edes rajata muunlaiseksi kuin kuvaaja on sen tehnyt.

Tilanne on sama, kuin käydessäsi parturissa "modailet" tukkaasi vähän lisää ja sanot ystävillesi kuka parturi kuontaloasi hoitaa. Nähdessään ystäväsi voivat nähdä onnistuneen leikkauksen tai epäonnistuneen modauksesi jonka pohjalta tekevät päätöksen -menevätkö koskaan tuolle parturille. Ja mitä sanovat tutuille jotka kysyvät, tietääkö kukaan mitään tuosta parturista?

Kukaan ammattilainen ei halua viedä muiden ihmisten eteen muuta,
kuin omaa työtään ja ammattitaitoaan.

Tuo kuva, jonka saat valokuvaajalta, on samalla valokuvaajan mainos, jolla on valokuvaajalle suuri markkina-arvo. Erityisesti nykyään kuvien levitessä hyvinkin nopeasti ja hallitsemattomasti sosiaalisen median kautta, haluaa valokuvaaja näyttää mahdollisten asiakkaiden ja kollegojen silmissä juuri ammattitaitoaan kuvaavalla tavalla.


Mitenkäs leimat sitten printtikuvissa, eihän niitä voida väärin käyttää?

Leimat kuvatuotteissa toimivat myös ns."varkausvakuutuksena". Koska valokuvaajalla on tekijänoikeuslain nojalla oikeus määrittää, saako asiakas tulostaa ja käyttää kuvia (ja jos saa, niin miten), leima kuvissa estää (tai ainakin pitäisi estää!) esimerkiksi valokuvien jälleen tulostuksen esimerkiksi kuvavalmistamoissa. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan nykyään toteudu, koska massatulostamot harvoin tarkistavat kuvia leiman osalta.

Aina ei varmasti tule ajatelleeksi, että kuvien skannaus ja kopiointi on yksinkertaisesti valokuvaajalta varastamista. Koulukuvauspuolella tämä on surullisen tuttua, ja kaikki meistäkin tietävät, että vanhemmat tilaavat yhden (ja halvimman) kuvatuotteen 10x15cm koossa ja skannaa sen itselleen jatkojalostusta varten. Ihan vain "koska on niin paljon ilmaa noissa kuvien hinnoissa". Tuo vanhempi ei yksinkertaisesti tiedä, mistä sen yhden 10x15cm kuvan hinta koostuu. Ei ainoastaan paperista ja musteesta joita varmasti meistä jokainen saa parillakymmenellä sentillä.


Kaikki valokuvaajat eivät suinkaan lisää leimaansa printteihin. Tämä on varmasti silti sellainen asia, jonka kanssa jokainen kuvaaja painiskelee. Vaikka itse olen päätynyt siihen, että luotan asiakkaisiini ja sopimuksen noudattamiseen, mietin silti silloin tällöin -pitäisikö kuvat sittenkin leimata? Liikkuvatko leimaamattomat kuvani nyt asiayhteyksissä, joissa en haluaisi niiden olevan, käytetäänkö kuviani väärin ja onko printtikuva nyt skannattu ja sitä esitetään kyseenalaisissa asiayhteyksissä tai tehdäänkö siitä kuvatuotteita toiselle taholle? Tai käytetäänkö kuvaa kantaaottavissa blogikirjoituksissa väärin niin, että se saa toisen merkityksen? Olen henkilökohtaisesti esimerkiksi pentutehtailua vastaan, enkä missään nimessä haluaisi, että esimerkiksi tämän postauksen kuvia käytettäisiin pentutehtailusta kantaaottavissa teksteissä. En yksinkertaisesti halua nimeäni asiayhteyteen jossa oma kantani tai kuva, voitaisiin yhdistää tekstiin väärin.

Ethän siis koskaan kopioi kenekään sivuilta kuvia ja käytä niitä väärin!

Kyse on oikeuksista, jotka valokuvaaja voi halutessaan kyllä myydä eteenpäin. Esimerkkinä myymäni kuvatiedostot. Minä myyn asiakkaalle tulostusoikeuden digikuvan mukana, joka kattaa kuvien julkaisun kaikessa muussa, paitsi kaupallisessa käytössä. Kaupallinen käyttö on kaikki, mistä sinä tienaat -joko välillisesti kuvan avulla (myynti -ilmoitukset) tai suoraan kuvan avulla (mainostat yritystäsi, teet kuvasta kuvatuotteita yms.).


Mihin luottamuksen puute ja kuvien väärinkäyttö on johtanut? Siihen, että kuvaajat tekevät leimoistaan isompia ja vaikeammin pois käsiteltäviä (leima asetellaan esimerkiksi kuvauskohteen päälle). Näin kuva on paremmin suojattu mutta tietyllä tapaa pilaa kuvan. Vaikka kuvaajalla on oikeus näin tehdä ja moni on kokenut vaihtoedon paremmaksi, ei kukaan niin oikeasti haluaisi tehdä. Kyseessä ei siis ole mikään kiusanteko tai ahneus, vaikka se siltä saattaisi tuntuakin :).


Usein kysytyt kysymykset tähän asiaan liittyen

Mitä tehdä, jos leima on mielestäsi häiritsevä? Ota yksinkertaisesti yhteyttä valokuvaajaan ja kysy mahdollisuutta toisenlaiseen leimaan. Mutta älä muuta tai poista leimaa oma-aloitteisesti!

Entä leimatut koevedokset? Sanoisin, että 99% kaikki valokuvaajat kieltävät koevedosten esittämisen muille. Miksi? Kuvauksen kuvasadosta karsin ja valitsen kuvat jotka haluan asiakkaan nähtäville. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 30:ntä kuvaa. Kuvien viimeistely on aikaa vievää puuhaa, jonka teen aina vasta tilattuihin kuviin/kuvatuotteisiin. Mikäli käsittelisin kaikki kuvat, koevedosten julkaisu viivästyisi ja tuo aika tulisi sisällyttää kuvaushintaan. Tuo koevedos on kuin kondiittori esittäisi pullataikinaa maailmalle valmiina pullana, remonttimies projektiaan valmiina vaikka tapetit puuttuu seinästä jne..

En halua printteihini leimaa? Tästä sinun tulee keskustella aina kuvaajan kanssa.

Haluaisin julkaista kuvan rotuyhdistyksen lehdessä, saanko tehdä niin? Omalta osaltani sanon että saat tehdä niin, kunhan kuva ei ole kaupallisessa tarkoituksessa ja kuvaajan leimaa ei ole poistettu. Pyydäthän minulta kuitenkin paremman version lehteä varten jotta voin tarpeen vaatiessä käsitellä kuvan lehteänne varten sopivampaan tiedostomuotoon ja -kokoon. Varmista nämä asiat kuitenkin aina omalta kuvaajaltasi ensin.

Haluan julkaista pentuekuvan sivuillani, saanko tehdä niin? Saat, mutta kuvassa tulee näkyä tekemäni leima selkeästi ja piilottelematta. Varmista aina kuvaajalta hänen kantansa asiaan.

Emme kirjoittaneet kuvaajan kanssa sopimusta, mistä voin tarkistaa tekijänoikeuksista? Voit lukea tekijänoikeuksista esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
* Valokuvaajan tekijänoikeusopas (.pdf)
* Kuvasto, kuvaoikeuksien ABC
* Finnfoto (.pdf)

Kuvaaja julkaisi kuvan sivuillaan, mutta en haluaisi että se olisi julkisessa levityksessä! Mikäli olette sopineet muuta kuvaussopimuksessa, kyseessä on tietysti sopimusrikkomus josta sinun tulee olla yhteydessä sen vaatimiin tahoihin. Usein tämän tyyppiset asiat ratkevat varmasti kuitenkin kuvaajan kanssa sopimalla ja kirjoittamalla kuvaussopimuksen aina ennen kuvaukseen menoa.

Kuvan hintaan on usein laskettu sen käyttö markkinoinnissa mikäli kuvaa saa käyttää. Omalla kohdallani esimerkiksi kuvaukset, joissa en saa kuvia käyttää markkinoinnissa -ovat kalliimpia myös asiakkaalle. Näistä keskustellaan kuitenkin aina kuvauskohtaisesti erikseen.

Mutta eihän se kuvan luvaton skannaus ja kopiointi nyt niin iso rikos ole? Eihän pätkiksenkään varastamien kaupasta ole? Valokuvaajat ovat pääosin pieniä yrittäjiä, joille se muutama euro on pois ruokapöydästä, lasten harrastuksista tai omasta hyvinvoinnista. Kun kopiointeja tapahtuu muutamia kuukaudessa, se on vuodessa jo iso raha pois sen pienyrittäjän palkkapussista.


Toivottavasti tämä postaus kertoi sinulle jotain uutta. Aika pitkäksihän tämä venahti, mutta toivottavasti jaksoit lukea loppuun saakka! Me valokuvaajat kiitetään teikäläistä meidän työn arvostamisesta ja kunnioittamisesta. Ja tietysti toivotaan, että kuvauksesta saadut kuvat päätyvät muistoiksi niin seinälle (niin facebookissa kuin kodinkin seinällä) kuin albumeihin. Me halutaan, että kuvat ennenkaikkea ovat sellaisia joita kehtaa esitellä muillekin!

Postauksen kuvissa vilahtavat viime lauantain kuvattavia Kankaanpään Musti & Mirri:n pentukuvauspäivästä, ja kyllä, te saatte kopioida kuvan omaan käyttöönne, julkaista sen facebookissa ja omilla sivuillanne. Kunhan tuo meikäläisen leima pysyy paikallaan ja kuva muuttumattomana. Ihanaa alkavaa viikonloppua ♥

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! Koska haluan huomata kaikki saamani viestit (ja vastata niihin!) julkaisen viestit vasta, kun olen lukaissut ne itse läpi ^_^ !

© IKUISTETAAN TUNNE.

valokuvaaja Kankaanpää, valokuvaaja Karvia, perhekuvaus, muotokuvaus, studiokuvaus, tapahtumakuvaus, hääkuvaus, hautajaiskuvaus, joulukorttikuvaus, minikuvaus, huomenlahjakuvaus, lapsikuvaus, Jonna Lentovaara

Maira Gall