12.10.2016

Miten valita juuri sinulle oikea kuvaaja?

Syksyn tullen kuvaukset siirtyvät ihanista vihkipareista pääsääntöisesti lapsikuvauksiin. Ajattelin lähteä kirjoittamaan vinkkejä juuri sinulle oikean lapsikuvaajan valintaan ja mitä pitäisi ottaa huomioon. Tekstihän lähti heti lapasesta ja rönsyilemään, ja siitä tulikin enemmän yleisesti pohdintaa siitä, miten juuri sinun kannattaisi valita kuvaaja.



Teksti on kirjoitettu pitkälti omasta näkökulmastani -mutta ohjeistus pätee varmasti myös muiden valokuvaajien kuvauksissa.

Jos jaksat lukaista vinkit tekstistä, niin toivoisin kaikkien
osallistuvan myös omalla näkemyksellään ja kokemuksellaan!
Koska arvonnat on aina niin tosi huikeita, niin
tekstin alla on ohejeita arvontaan :)!

Miten löytää valokuvaaja?
Erityisesti ensimmäisen lapsen kohdalla harvalla on olemassa omaa tuttua ja turvallista "luottokuvaajaa" joka tietää jo haluamasi kuvien tyylin ja luonteen. Kuvaustyylejä löytyy niin monta, kuin on valokuvaajaakin!

Googletettuasi "Valokuvaaja ja paikkakunta X", listaa ylös lempivalokuvaajasi uusiin välilehtiin. Tsekkaile kuvaajan aikaisempia kuvia ja haastattele kuvaajia rohkeasti. Kaikki meistä kertovat sinulle miellään omista kuvauksistaan ja ideoistaan esimerkiksi juuri sinun lapsesi kuvauksen kohdalla.

Naiset tietävät miten vaikea on löytää esimerkiksi parturia jonka tyyli istuu sinulle kuin nenä päähän. Sama pätee valokuvaajissa ja me valokuvaajatkin ymmärrämme sen, että oma kuvaustyyli tai -tapa ei ole oikea kaikille asiakkaille. Siinä missä toisen kuvaajan vahvuudet löytyvät studiosta voi toinen olla huikea ideoitsija miljöössä kuvatessa.

Näitkö kauniin kuvan ystäväsi seinällä? Kysy rohkeasti valokuvaajan nimeä ja kokemuksia kuvaajasta! Miten hän pärjäsi lasten kanssa, sujuiko kuvaus luontevasti ja oliko hän tyytyväinen kuvaukseen, kuviin ja kuvatuotteisiin.


Kun olet löytänyt ne muutamat valokuvaajat joiden portfolio miellyttää silmää, kannattaa katse suunnata tuotevalikoiman puolelle

Millaisia kuvatuotteita mahdollisesti haluaisit lapsesi kuvista? Yhä enemmän suosiotaan kasvattavia canvastauluja saa lähes kaikilta valokuvaajilta, halutessaan jotain erikoisempaa kuten puuhun painettuja kuvatuotteita saakin jo harvemmalta.

Valokuvaajat myyvät etenevissä määrin myös kuvatiedostoja asiakkaalle. Ennenmuinoin ei olisi tullut mieleenkään pyytää valokuvaajalta negoja joista olisi sitten voinut tilata itse kuvatuotteita, mutta nykypäivänä on olettamus että kuvatiedostot pystyy ostamaan itselleen ja tilaamaan sitten niistä tuotteita itse.

Kaikki valokuvaajat eivät edelleenkään myy kuvatiedostoja asiakkaille, mutta usein heiltä löytyy erittäin kattava valikoima erilaisia kuvatuotteita eikä asiakkaan tarvitse "lähteä merta edemmäs kalaan" halutessaan niitä erikoisempia kuvatuotteita; tämä on tietysti myös valokuvaajalle se ideaalein tilanne. Tottakai valokuvaaja saa näin enemmän tuottoa, mutta tärkeimpänä: valokuvaaja pystyy aina varmistamaan että kuva on sellainen kun sen kuului olla. Esimerkiksi kuvan laatu, rajaukset, värit (eri valmistajilla on eroja!) ovat oikeat ja kuva asiakkaan seinällä edustaa valokuvaajan työtä taidollisesti. Kun asiakkaat tilaavat kuviaan itse, ei valokuvaaja voi tarkistaa lopputulosta ja halvimmillaan tilatut kuvatuotteet ovatkin ihan väärän sävyisiä tai niitä on rajattu erilaisiksi kuin kuvaaja oli kuvan tarkoittanut.

Kuvatiedoston arvokkuus riippuu siis pitkälti siitä, mitä haluat kuvistasi nyt ja tulevaisuudessa. Vaikka kuvaaja myy kuvatiedostoja, kannattaa myös tarkistaa että minkäkokoisia kuvatiedostoja valokuvaaja luovuttaa. Onko kyse tiedostostoista joista saa tehtyä vain 10x15cm paperikuvia vai onko kuvatiedostot tarkoitettu ainoastaan netissä käytettäviksi?

Varmista, että kuvatiedostot ovat niin isoja että niistä saa tehtyä oikeasti suuriakin tulosteita niin, että kuvan laatu ei kärsi.


Ja tietysti, meistä jokainen tietää että kuvaajaa valitessa myös hinta merkitsee. Alueellisesti kuvaajilla ei ole hinnoissa oikeastaan vaihtelevuutta (tai ainakaan meillä päin). Lähes kaikilla valokuvaajilla on suunniteltu valmiita kuvauspaketteja joihin sisältyy jo tietty määrä kuvia tai sitten kuvaushinta sisältää hinnaltaan esimerkiksi ainoastaan koevedokset joka näkyy tietysti hinnassa.

Kun kuvaaja veloittaa pienestä kuvauspaketistaan 90€ ja toinen 70€ - voi eron luoda jo pelkästään alv johon me valokuvaajat emme valitettavasti voi vaikuttaa. Lisäksi hintaan vaikuttaa luonnollisesti monet "piilotyöt" joita asiakas ei välttämättä näe. Osa valokuvaajista esimerkiksi käsittee jo koevedoksia, suunnittelee kuvausta hankkien siihen sopivaa rekvisiittaa, käyttää aikaa asiakkaan kanssa kommunikointiin enemmän (kuvausten suunnittelut yms.). Tietysti normaalit kuvaukseen valmistautuminen, kuvatiedostojen siirto ja kuvien karsiminen koevedoksiin, varmuuskopioinnit yms. ovat pieniä juttuja jotka kaikki vaikuttavat hintaan.

Mikäli valokuvaajalta ei löydy pakettia joka sopisi juuri teille, niin kyllä valokuvaaja teille sellaisen räätälöi aivan varmasti :)!


...Lupasin pientä arvontaa, ja senhän te saatte!
Kommentoi alle (rullaa sivu alas asti) mikä sinulle on tärkeimmät seikat kuvaajan valinnassa ja miten olette löytäneet oman kuvaajanne. Mitä haluaisitte tietää kuvaajasta, kuvauksesta tai kuvauspaketeista ennen kuvauksen varaamista? Mitä tekisi mieli kysyä valokuvaajalta, mutta et ehkä kehtaa? Voit kirjoittaa myös perään mikäli et halua kommenttiasi julkaistavan jolloin otan kysymyksesi talteen vain itselleni niin, etteivät muut näe vastaustasi. Kirjoitettuasi kommentin se tulee näkyviin kunhan pääsen lukaisemaan sen ja ottamaan itselleni talteen. Julkaisen kaikkien kommentit myöhemmin :)!

Arvontaan voit osallistua myös anonyyminä! Julkaisen arvonnan voittajan reippaan kuukauden päästä tässä blogipostauksessa (ja jos voitto osuu anonyymin kohdalle, silloin kaipaisin tietysti yhteystietoja mihin toimittaa arpavoiton), perjantaina 18.11! Ja tietysti, vaikka et tahtoisi arvontaan osallistua, kommentoi silti alle. Näin annat sekä minulle että monelle muulle valokuvajalle kultaakin arvokkaampaa tietoa!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! Koska haluan huomata kaikki saamani viestit (ja vastata niihin!) julkaisen viestit vasta, kun olen lukaissut ne itse läpi ^_^ !

© IKUISTETAAN TUNNE.

valokuvaaja Kankaanpää, valokuvaaja Karvia, perhekuvaus, muotokuvaus, studiokuvaus, tapahtumakuvaus, hääkuvaus, hautajaiskuvaus, joulukorttikuvaus, minikuvaus, huomenlahjakuvaus, lapsikuvaus, Jonna Lentovaara

Maira Gall