4.12.2015

Uskokaa tai älkää -kesä on pian täälä!


Kesään on vielä aikaa, mutta siitä huolimatta kalenterivaraukset täyttyvät erityisesti viikonlopuille (ihanan) nopeasti. Erityisesti kesällä tätä rakkauden juhlaa viettävien on syytä olla skarppina nyt! Kesässä ruuhkaviikonloppuja kuvaajilla on keskimäärin 13. Se on pieni luku suhteutettuna siihen moniko pari sanoo näinä viikonloppuina "Tahdon".

Minä, kuten moni muukin on joutunut jo kieltäytymään ihanista kuvauskeikoista koska päivälle on jo sovittuna hääkuvaus. Vaikka miten tahtoisi, ei vain repeä kahteenkaan paikkaan kerralla! Silti koen olevani otettu, että pääsen kuvaamaan näiden onnellisten parikuvaukset, vaikka itse häihin en ehtisikään ja joku muu onnekas pääsee ikuistamaan pariskunnan isoa ja rakkauden täyttämää askelta niin alttarilla kuin juhlassa.




Mikäli et ole varannut kuvaajaa häihisi vielä, pidäthän siis kiirettä! Myös itseltäni löytyy pari viikonloppua vielä vapaana -ja tietysti arkipäivistä useampiakin esimerkiksi häiden muotokuvauksia ajatellen.

Mitä kaikkea kuvaajan valinnassa tulee muistaa?Kuvien tulee olla teidän näköisiänne. Kuvaajilta löytyy varmasti kuvia aikaisemmin kuvaamistaan häistä joista voitte katsoa, onko kuvaustyyli sellainen kun haluatte. Selailkaa siis valokuvaajien sivustoja, valitkaa vaikkapa viisitoista mieleistänne valokuvaajaa ns. "loppukarsintoihin". Ennen hintaa, kannattaa selailla miellyttääkö kuvaajan kuvaustyyli ja kuvat. Vaikka hinnallakin on merkitystä -hääpäivänne jälkeen voitte olla kiitollisia siitä, että muistojenne lisäksi saitte monia kauniita kuvia muistoja ylläpitämään.

Aina uudestaan toistuva kysymys lienee, valitakko edullinen harrastelija vai kallis ammattilainen?
Hinta ei kerro kaikkea, eikä myöskään kokemus. Vuosien kokemuksella kuvia ottanut saattaa saada ison kasan täydellisesti onnistuneita, teknisesti täydellisiä otoksia niitä oikeita hetkiä vangitsematta. Kun taas harrastelijalla tai opiskelijalla saattaa olla silmää ikuistaa ne täydelliset otokset vaikka tekniikassa olisi parannettavan varaa. Mitä enemmän katselen kuvia ja niiden saajia, huomaan että painoarvo on tunteessa eikä sitä "hieman kehnommin" otettua kuvaa edes välttämättä tunnista jos ei satu olemaan asiaan perehtynyt (tai jos kuva ei ole oikeasti todella huono).



Se, mihin kannattaa kiinnittää huomiota on kuvaajan motiivi. Miksi hän kuvaa ja oletteko hänelle asiakkaina tärkeitä (muutenkin kuin palkkana). Ns. "sillointällöin" kuvaajalla jää monet velvollisuudet pois, kuten hyvän palautteen saaminen.

Nykyään hääkuvaajasta on mahdollista saada palautetta kasaan jo ennen kuvaajan tapaamista. Miten kuvaus onnistui, oliko kuvat onnistuneita, oliko kuvaaja asiallinen, tuliko kuvat sovitusti ja noudatettiinko kuvaussopimusta (tehtiinkö edes sellaista?). Ammattilaiselle tai ammattilaiselle pyrkiväksi nämä asiat ovat erittäin tärkeitä ja onnistuminen on tärkeintä myös hänen oman tulevaisuutensa kannalta jotta keikkaa saa tulevaisuudessakin. "Sillointällöin" kuvaajalle näillä ei ole niin merkitystä koska hääkuvauksella ei ole tarkoitus elättää itseään vaan jostain tupsahtaneet keikat ovat vain lisätuloa.



Mikä tässä maksaa? Erityisesti dokumentaarinen kuvaus tärkeästä päivästänne saattaa maksaa 1000-3000 euroa. Se kuulostaa suurelta summalta, mutta kun asiaa tutkitaan lähemmin -onko se iso (palkka) vai ei? Janne Heinonen on kirjoittanut asiasta loistavasti, siispä en lähde sitä sen enempää erittelemään, kannattaa lukaista hänen kirjoittamansa blogiteksti "Mitä on hääkuvaus".

Luin jostain hääkuvauspalstalta miten asiakas kauhisteli varausmaksua (kyseessä oli 20% varausmaksu joka laskutetaan varauksen yhteydessä). Spekuloitiin että näkeekö kuvaajaa enää koskaan kun rahasumma on tilillä ja miksi näin.

Uskokaa pois, me valokuvaajat (tai ainakin minä) ihan todella tahtoisimme luottaa varauksiin ja laskuttaa työstä vasta sen valmistuttua. Esimerkkinä viimekesältä voin sanoa, että varausmaksun puuttuessa missasin kaksi isoa kuvauskeikkaa (eikä vapaa viikonloppu varsinaisesti mikään huojennus ollut), täysin varausmaksun puuttumisen vuoksi.

Olin varattuna toisiin häihin, jolloin olin kuukausien mittaan saanut jo yhden kyselyn päivästä -johon tietysti vastasin kieltävästi ehdottaen kollegoideni kuvauspalveluja. Saadessani toisen kyselyn samaiselle päivälle, kieltäydyin myös tästä ehdottaen jälleen kolleigoideni palveluita, tästä kahden päivän päästä sain peruutusviestin jo varatusta kuvauksesta jonka hääpalaveri piti olla kahden päivän päästä. Sain vapaan viikonlopun, mutta eipä silloin mieli ollut korkealla. Olin käyttänyt jo aikaa tähän varattuun päivään; tarjousten kirjoittaminen ja sähköpostitse alustavien suunnitteluiden jälkeen olin kirjoittanut kuvaussopimukset (ja hyväksyttänyt hääparilla), tutkinut minulle entuudestaan vierasta hääpaikkaa sun muuta.

Siksi kuvaajilla on olemassa varausmaksut, ne 13:sta viikonloppua on haluttuja päiviä myös kuvaajan puolelta :)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! Koska haluan huomata kaikki saamani viestit (ja vastata niihin!) julkaisen viestit vasta, kun olen lukaissut ne itse läpi ^_^ !

© IKUISTETAAN TUNNE.

valokuvaaja Kankaanpää, valokuvaaja Karvia, perhekuvaus, muotokuvaus, studiokuvaus, tapahtumakuvaus, hääkuvaus, hautajaiskuvaus, joulukorttikuvaus, minikuvaus, huomenlahjakuvaus, lapsikuvaus, Jonna Lentovaara

Maira Gall